Može li gurman uživati na otoku Visu?

Otok Vis poznat je po svojim ribljim jelima te vinskim degustacijama od kojih se svačiji jezik topi. Kako doći do njih? Koje su one i gdje ih možete pronaći? To ćete saznati iz ovoga teksta.

1. Fenomenalna gastronomska ponuda na otoku Visu

Riba mora tri puta plivati: u moru, u maslinovu ulju i dobrom vinu!”.
Iznenađujuće dobra kombinacija koju je ovaj otok usavršio. Kombinacija mediteranske klime, izobilja riba za ulov te plodnog “krša” za berbu grožđa dovodi do fenomenalnih opcija za hranu i piće.

Poznata jela poput dušenih ljignji u vinu s lavorom, ribe u slanutku, komiške pogače, polpete od hobotnice te manistre na brudet samo su neka od jela koja privlače posjetitelje na ovu prekrasnu lokaciju na obali Dalmacije.

Također otok ima i bogatu ponudu lokalnih vina. Sorta bijelog grožđa “Vugava” koja podubiru i uzgajaju brojni domaćini te čuvena zaštićena sorta crnog grožđa “Plavac Mali” su najpretpoznavljivije etikete koje ćete sigurno vidjeti, ali i degustirati tokom vaše avanture.

2.Riblje delikatese putem restorana Roki

Obiteljski restoran koji je smješten u oazi vinograda i maslinika u takozvanom Plinskom Polju sigurno neće razoračarati ikoga tko je željan lokalnih ribljih delikatesa!

Sva riblja jela koja oni pripremaju peku se ili na grillu (gradele) ili ispod peke (preporučamo ovu opciju jer se ponose svojoj tradicionalnom pripremom), posebno istaknuta je njihova hobodnica od koje rade pravu magiju na tanjuru.

Ukoliko ste zabrinuti kako doći do ovog malog raja za vaše okusne pupoljke ne morate se brinuti jer vam nude besplatan prijevoz od Komiže ili Visa.

3. Sommeliersko iskustvo u vinariji Vislander

Vinarija koja se nalazi u mjestu Milna čijom posjetom nećete otići razočarani, jer osim tradicionalno obrađenog i pripremljenog vina dobivate i ugled u povijest samoga Visa.

Za svoje goste imaju dvije vrste degustacija:
a) Osnovna – degustacija vina Bugava, Rosé i Plavac mali
b) Plavac za život – postepeno kušanje svih pet vrsta Vislandera

A za one prave Sommeliere ili Enofile voljeli bismo istaknuti tri sorte vina:
1.Bugava – autohtona bijela sorta s mirisima koštunjičavog voća, mediteranskog bilja i cvijeća
2.Rosé – lagano kiselkasto vino s okusima “razigranog” cvijeća i voća
3.Plavac mali s položaja Ljubičće – snažnije crno vino s mediteranskim notama, odlično vino za lagano poslijepodnevno opuštanje.

Otok Vis ispada kao pravo utočište za osobe koje vole hranu i vino i u potrazi su za autohtonom i tradicionalnom dalmatinskom ponudom. Vis nije samo destinacija već jedna prava mala kulinarska priča koju trebate doživjeti svim osjetilima!